Några saker att tänka på när du ska köpa bostad utomlands

29.10.2019

Vi är många som drömmer om att ha ett eget boende utomlands. Vi svenskar reser ju mycket både i jobbet men framförallt privat och har förmånen att upptäcka många olika delar av världen.

Och rätt vad det är så hittar man sitt drömställe, ett ställe man kanske återkommer år för år och t o m kanske väljer att stanna lite längre på - när tillfälle ges.

Och i vår del av världen har vi ju en mörk period med långa vintrar vilket också gör att över 500 000 svenskar firar t ex jul utomlands - och oftast i ett varmt klimat. Och klimatet är nog den största anledningen till att vi drömmer om att ha ett eget ställe utomlands.Men det är här frågorna börjar torna upp sig. Vart ska man bo, hur börjar man leta, typ av boende, storlek, vilket land, ort, hur ska man använda det. Ja frågorna blir lätt många.

Det här blogginlägget är till för dig/er som precis är i början av er resa, dvs börjar fundera på att hitta ett alldeles eget boende utomlands och tycker att Naples, Florida, låter lockande. Här är några saker ni bör fundera över: (när ni besvarat dem själva är det lättare att ta nästa steg)

  • Vilken budget har jag?

Storleken på din budget gör att du lättare kan söka efter de boenden som passar in med din plånbok. Sätt upp en budget i USD som vi kan utgå från.

  • Vilken typ av boende är det jag söker med utgångspunkt från min budget?

Vilken typ av område vill jag bo i?

Hus eller lägenhet?

Ska boendet ligga i ett bevakat (s.k. gated) eller obevakat område?

Storlek på bostaden?

Vilken standard ska boendet ha?

Vad är viktigt för mig i övrigt? Närhet till vatten, golfbanor, joggingspår etc

Ska bostaden hyras ut - då behöver du tänka på att köpa i ett attraktivt läge där det är lätt att hitta hyresgäster.

  • Hur ska jag finansiera min bostadsaffär?

Köpa bostaden kontant (vilket de flesta inte har möjlighet till).

Låna i svensk bank. Enklast och billigast. Om du har en bostad i Sverige som inte är fullt belånad kan du höja bolånet på den. Eller kanske har du andra tillgångar som säkerhet för lånet.

Låna i amerikansk bank. Dyrare alternativ. Räkna med en räntenivå år 2019 på 6,5%. Som icke-amerikan kan man låna upp till 75-80% av köpeskillingen. Det innebär att 20-25% av köpeskillingen ska erläggas som kontantinsats vid köpet.

  • Besök flera bostäder i olika områden

Låt oss hjälpa dig att ta fram bostäder som passar dig utifrån din budget och dina önskemål.

Planera din visningsresa till Naples, Florida där du besöker dessa bostäder tillsammans med vår lokala mäklare på plats. Vi hjälper gärna till med flygbiljetter och hotellbokning.

  • Skriv köpekontrakt

I Florida förekommer sällan budgivning utan säljaren bestämmer själv vilket bud man kan tänka sig anta.

När du har kommit fram till vilken bostad du vill köpa och säljarens mäklare har accepterat budet är det dags att underteckna ett preliminärt kontrakt och erlägga handpenning (ca 10%). Vid avslut av affären behövs en advokat vilket kostar ca 3.000 USD beroende på priset på bostaden. Slutligt kontrakt skrivs under och slutlikvid erläggs.

  • Trygghet efter köpet

Du kan vara lugn med att vi hjälper dig med allt du kan tänkas behöva ordna med.

Uthyrning. Vi hjälper dig att hitta hyresgäster till din bostad när du själv inte ska vara där. Det är relativt lätt att hyra ut hus och lägenheter i Naples och det är en bra hyresnivå för uthyraren. Den som hyr ut betalar 10-15% i management fee till mäklaren.

Bankkontakter. Vi ser till att etablera kontakt med lämplig lokal bank och hjälper dig att öppna konto, skaffa kort och internetbanktjänst.

Hantverk och renovering. Behöver ditt hus renoveras? Inga problem - vi hjälper dig med detta.

Byte av vitvaror? Vi ordnar också med detta.

Pool, gräsmatta och trädgård? Vi ser till att du får kontakt med lämpliga företag som kan sköta om din pool och din trädgård och hjälper till med avtalsskrivning.