FAQ - Frågor och svar

Här kommer svar på några av de vanligaste frågorna vi får. Om du undrar över något som du inte hittar svaret på - maila oss på asa@pelicanestate.se

Hur vet jag som köpare att ni kan hitta det huset eller den lägenheten jag vill ha?

Våra mäklare Bill och Monica kan visa och sälja alla fastigheter som är till salu. Det är inte exklusiva försäljningsrätter som i Sverige.

Hur mycket kostar det för köparen att anlita en mäklare i Florida?

Mäklaren kostar ingenting - arvodet betalas av säljaren.

Varför ska jag anlita just er?

Därför att vi kan marknaden i Naplesområdet. Vi hjälper till med ALLT kring köpet - uthyrning, byte av vitvaror, renoveringar, öppna bankkonton, skattefrågor, läkarkontakter etc.

Vad finns det att göra i Naples?

Naples är en elegant stad känd för sitt sofistikerade downtown, pudervita stränder och topprankade golfbanor (mer än 90 golfbanor). Andra highlights är fiske, båtliv, vattensporter, konst, kultur och spektakulära solnedgångar. Restaurangutbudet är bland USA:s bästa. Trots det rika utbudet av allt detta känns Naples som en intim småstad. 

Hur är det med säkerhet och brottsfrekvens i Naples?

Säkerheten är väldigt hög i Naples. Den är 40 per 100.000 invånare och därmed 90% lägre än såväl det nationella snittet som snittet för hela Florida. 

Vad händer om jag hittar en bostad i Naplesområdet på en annan mäklares hemsida?

Skicka den till oss så kan vi ta fram den till visning. 

Hur är det med handpenning?

Handpenning ska normalt betalas inom några dagar och brukar vara 5-10% av köpeskillingen.

Hur är det med fastighetsskatt?

En fastighetskatt betalas årligen och skiljer sig mellan olika områden. Den ligger på 1-1,75% av marknadsvärdet.

Advokatkostnader

Man behöver anlita en advokat eller s.k. title company för att slutföra köpet - det kostar 500-1000 USD beroende på bostadens pris.

Andra kostnader/avgifter

Om man köper en lägenhet, s.k. condominium, betalar man oftast en avgift till föreningen som inkluderar gemensamma faciliteter såsom pool, gym etc.

Vad är det för skillnad i kostnad mellan obevakade ("non gated") och bevakade ("gated") områden?

I bevakade områden betalar du extra för gemensamma bekvämligheter såsom grindvakt, tennis, försäkring, vatten, kabel-TV, wifi, skötsel av gemensamma grönområden, poolservice etc. 

Kan jag ta banklån i USA?

Ja det går att låna i USA men det är en mycket högre ränta än i Sverige. Dessutom behöver du betala en stor del av köpeskillingen kontant.